Takip Edin @busracnyrk

27 Mart 2016 Pazar

Küçük Prens Kitap incelemesi


   


      Merhaba...
      Uzun zamandır yoktuk, buralar tozlanmış biraz :) Ders, iş, rapor derken uğrayamadık. Yeni atanan öğretmenler için staj uygulamasından biri de kitap okuyup raporlaştırmak. Ben de okumaktan keyif aldığım bir kitabı: Küçük Prens'in incelemesini sizlerle paylaşmak istedim.
      "Küçük Prens; bir yaşam tarzı, hayat felsefesidir. Her ne kadar çocuk kitabı olsa da, aslında büyüklere de dersler verir" sözleriyle anlatıyor yazar kitabını.

      Yazar, kitabında içindeki çocuğu yansıtmış ve bizlere hayatından izler sunmuştur. Kitapta hayal kurabilen, sevgi, mutluluk duygularını bulunduran çocuklara ve içindeki çocuğu kaybetmemiş olan büyüklere yer vermiştir. Yazar, çocukluğa önem vermiş ve bunu her an okura hissettirmiştir.
       Kitabın içine bakıldığında resimlerle yazılar arasında bir bütünlük olduğu fark ediliyor. Yazılarını mükemmel şekilde betimleyen resimleri, yazar kendisi çizmiştir. Tabi bu da kitabı daha anlamlı ve farklı kılıyor.

     Küçük Prens yurdundan ayrılıp altı ayrı gezegeni ziyaret etmiştir. Her gezegende, yer alan bir tipik yetişkin karakterin eleştirisi yapılmıştır. Bu yetişkinler farklı özelliklerde, kendilerinin hep ciddi işlerle uğraştığını sanan yalnız insanlardır. Kitabı okurken bu tiplerden biriyle bütünleşebiliyoruz. Kitap, hayatımızda çok ciddi gördüğümüz bazı meselelerin ne kadar önemsiz olduğunu ve bizi yalnızlaştırdığını fark etmemizi sağlıyor.
 Çizdiği ilk resim :)

  Küçük Prens Dünya'yı ziyaret ettiğinde arkadaş olduğu pilottan resim çizmesini istiyor. Pilot -ki yazarın kendisi- küçükken çizdiği resim, büyükler tarafından değer görmemiş ve anlaşılmamıştır. Bu yüzden çok keyif aldığı resimden uzaklaşmak zorunda kalmış ve sonunda pilot olmuştur. Yazarın hayatı da aynen bu şekildedir. Kitap bu ikisi arasındaki diyaloglarla ilerliyor. Dünya gezisinin sonunda Küçük Prens, kendi gezegenindeki tek varlığı olan çiçeğinin değerini anlıyor. (çiçeği bencilce davranıp onu kırdığı halde). Elindeki dostunun kıymetini bilip yanına dönüyor.

   Kitabın ana düşüncesi: dostluk, sevgi ile yalnızlığın son bulacağıdır.
   Kitaptan öğretmenlik adına çıkardığım sonuç ise; Her çocuk geleceğin yetişkinidir. Bu yüzden çocukların fikirlerini değersiz görmemek ve onların yönelimlerine saygı duymak gerekir. Ve bazen önem verdiğin ve bu uğurda dertlendiğin şeylerin o kadar da mühim olmadığını bir çocuk sana gösterebilir. :)

16 yorum:

  1. O kadar çok görüyorum ki sanırım artık almalıyım :))

    YanıtlaSil
  2. Kitap okuyup raporlaştırmak mı? Yeni mi çıktı bu. Ne saçma birşey bu. Üniversite boyunca kaç kitap okuyorsun zaten. Ne saçma şeyler var ya:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen... Film için de var bu uygulama. Hatta yaptığımız her iş için form dolduruyoruz. :(

      Sil
  3. Selam , kırkbir kere maşallah dedim ve geldim. Ayağım uğurludur;))) arkamdan sürüyüp gelirim blog dostlarımı :))))) sevgiyle
    Küçük prens bir çocuk kitabı olarak düşünülmeden her dönemde en az bir kere okunup değerlendirilmesi gereken baş ucu kitabıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam... Ay çok sevindimm :) Uğurlu geleceğin şimdiden belli baksana enerjiye ❤ Hoş geldin ve Küçük prens konusunda da çok haklısın :)

      Sil
  4. Konu çocuk olunca kitapları bile safi ve sevgi dolu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle... Biz de çocuk yanımızı kaybetmeyiz inşaallah :)

      Sil
  5. Şeyda'nın blog keşif etkinliğinden hareketle geldim.Küçük Prens harika bir kitaptır. Psikiyatrım o kadar çok bahsederdi ki seanslarımızda, alıp okudum sırf onunla yorumlaşabilmek adına.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayatta ciddi gördüğümüz, dert ettiğimiz şeylerin küçüklüğünü gösteren müthiş bir kitap :) teşekkür ediyorum ❤️

      Sil
  6. Gülü tilkisi kralı en önemlisi yılanı büyüklere daha çok anlatıyor olmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçük prensin kendisi gelmiş :) kesinlikle...

      Sil
  7. Küçük Prens güzel olmasına çok güzel bir kitap ama onunla eş değer küçük kara balığı okuyun derim. Çok popiler olmamasına karşın küçük prensle kafa kafaya gelir gayet iyidir :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçük kara balık en sevdiğim kitaptı. Sen söyleyince çocukluğuma döndüm ya. :) Kesinlikle küçük prens kadar güzel bir kitap :)

      Sil
  8. Gerçekten çok güzel konusu varmış kitabın kapağına bakınca çocuk kitabı diyip okumamıştım ama bu güzel anlatımdan sonra kesinlikle okumalıyım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Okuyun pişman olmazsınız :))

      Sil

Yazı hakkında olumlu - olumsuz görüşlerinizi belirtirseniz çok seviniriz :)